4-6 Portioner ~ 2 timmar
  • Vitlök
  • Timjankvistar
  • Salt (en del)
  • Peppar
Opskrift:

Världens bästa sätt att steka sin slottsstek på

Det var meningen att vår slottsstek skulle på grillen men då vädret inte var på vår sida, valde vi att steka den i ugnen, men det blev också perfekt 🙂

Vår stek vägde mellan 1,3 – 1,5 kg.

Börja med att vända din slottsstek på och rensa bort alla senor/fett, annars kan köttet vara segt när det skall ätas. När detta är gjort vända tillbaka steken och snitta i fettlagret så det ser ut som små rutor. Skär ordentligt, men inte helt ner till köttet.

Skær fedtet fra kødet

Skär bort fettet från köttet

Krydda köttet efter smak, vi valde att använda rikligt med salt, peppar och vitlök. Vi valde även att ha några timjankvisar på toppen, då det ger köttet en extra smak. Lägg köttet på en ugnssäker form (utan vatten). Det är inte nödvändigt och du kan använda fettet senare till en god sås om så önskas.

Men nu skall vi sätta igång med att tillaga köttet och vi använder oss av intervallstekning. Det tar längre tid men är värt besväret.

Kryder kødet

Krydda köttet

Du börjar med att värma ugnen till 180 grader. När ugnen nått rätt temperatur, börjar du med att tillaga köttet i 10 minuter och därefter tar du ut den från ugnen och låter den stå och vila i 10 min.
För att fortsätta – Kika på bilden nedan!

(Kom ihåg att inte täcka köttet – Varken vid stekning eller under vilotid)
Efter steg 5, skall du se till att köttet når 55 grader
(Jag själv upplevde dock detta efter 15 min)

Intervall Stekning Ugn Vilotid
1 12 min x
2 10 min x
3 12 min x
4 10 min x
5 15 min x

Efter 5 intervall skall du ta ut köttet och linda in det i aluminiumfolie och låta det stå och vila i ytterligare 30 min. Då är köttet klart att serveras.

OBS! Vi gillar då köttet är lite rosa/rött – Vill man ha det mer ”torrt”, låt det stå i 45 min, eller lite längre i ugnen.

Kødet er klar til hviletid

Köttet är redo för inslagning i aluminiumfolie

Klar til spisning

Klart att ätas

 

 

Print Friendly