- 2 purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 2 potatisar
- 1 lök
- olja för stekning
- 1 kg mogna tomater (eller 3 burkar skalade tomater)
- 140 g koncentrerad tomatpuré
- 125 g mascarpone
- 1 liter vatten
- 3 buljongtärningar
- salt och peppar
- 1 röd chili (kan dock skippas)
- färsk oregano och basilika
Börja med att hacka lök, purjolök och vitlök, sätt på svag värme och låt grönsakerna fräsas tills de är mjuka.
Potatisarna och morötterna hackas i små fina skivor eller rivs, och slängs i grytan.
Efter ca 5 min tillsätter du buljong tillsammans med vatten. De skaldade tomaterna och tomatpurén tillsättes tillsammans med finhackad chili.
Soppan skall sjuda i ca 20 min, och därefter tillsätter du mascarpone, lite i taget.
Flytta soppan från värmen och mixa tills den fått en krämig konsistens
Smaka av tomatsoppan med salt och peppar samt färsk oregano och basilika.
Istället för att mixa soppan kan du också låta den sjuda under svag värme tills alla grönsaker är överkokta.
Til Tomatsuppe med mascarpone serveres et lækkert stykke brød