- Deg:
- 250 g margarin
- 200 g socker
- 4 äggulor
- 150 g mjöl
- 3 tsk bakpulver
- Topping:
- 4 äggvitor
- 300 g socker
- 2 tsk vaniljsocker
- Kräm:
- 3 dl grädde
- 3 dl créme fraiche
- socker / vanilj efter behov
- Färsk frukt efter årstid
Sommartårta / Maräng
Denna tårta går alltid hem hos gäster. Börja med att hitta ta fram två skålar, en till äggulor/deg och en till äggvitor/topping. Fördela äggvitorna i en skål och äggulorna i en annan. Ställ äggvitorna åt sidan. Smält margarinet och vispa sedan socker och äggulor och därefter mjölk, mjöl och bakpulver.
Fördela degen på ett bakplåtspapper på en bakplåt eller vad du själv vill använda dig utav. Börja med att grädda kakan i 10 min i 180 grader. Medan den gräddas skall du göra toppingen. Vispa äggvitor styva så du kan vända skålen upp och ner, använd full kraft i elvispen. Därefter vispar du i socker och vaniljsocker.
Ta ut kakan och fördela toppingen ovanpå den varma kakan. Släng in kakan igen och grädda i ytterligare 30 min i 180 grader. Låt kakan svalna lite och fördela krämen som består av hälften grädde och hälften créme fraiche. Jag lägger i ca i msk socker och 1 tsk vaniljsocker.
Garnera med färsk frukt. På sommaren använder jag jordgubbar, hallon och blåbär. När det inte varit bärsäsong har jag använt kiwi, banan och äpple. Jag tycker att den smakar bäst med bär. Kakan kan även bakas dagen innan man ska äta den. Garnera då också med bär eller frukt.