- 50 g jäst
- 2 tsk socker
- 2 tsk salt
- 600 g vetemjöl
- 400 g fullkornsmjöl
- 1 dl linfrö
- 1 dl 5-korns-blandning
- 8 dl vatten
- Du kan också använda en 3 -kornsblandning istället för en 5 -kornsblandning
- Pensling:
- 1 ägg
Ta fram en kastrull och tillsätt vatten, linfrö och 5-kornsblandningen och koka upp. När det kokat upp ställer du bort den från värmen och låt stå och bli ljummen.
Ta en stor skål och blanda socker, salt, mjöl, jäst och rågmjöl. När din kornblandning har blivit ljummen, hälls den samman med resterande vatten, i skålen och blandas väl. Degen skall knådas väl med händerna och den skall vara lite klibbig när den ställs för jäsning. Låt den stå och jäsa på en varm plats i en timma, och täck den med en kökshandduk.
När degen har jäst i 1 timma, skall du knåda degen igen och forma 20 bullar. Placera bullarna på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Innan du ställer bullarna i ugnen, skall du pensla dem med ett ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 200 grader, i ca 20 min.
Dessa rågbullar är också riktigt goda som sandwich, om man vill ha med sig dem som matsäck till arbetet eller skolan 🙂
Som sagt hade vi dessa bullar till en resa, så vi gjorde några med leverpastej samt skinka och sallad – Det var supergott!