- 400 g palsternacka
- 400 g persilja
- 8 skivor bacon
- 40 g valnötter
- 8 timjankvistar
- 4-5 små rödlök
- 3/4 dl balsamvinäger
- 100 g parmesan i flingor
- 30 g smör
- 4 oxmedaljonger, ca. 700-800 g, i alt.
- olivolja
- salt och peppar
Oxmedaljonger med valnötsmassa
Om du älskar goda biffar men är trött på att alltid äta samma sort, kan oxmedaljonger med valnötsmassa vara något för dig. Receptet i sig är enkelt, men rätten får en extra touch med valnötsmassa på biffarna.
Tillagning:
Rotfrukterna skalas och hackas i fina korta stavar och delas upp i buntar. Ta en stjälk timjan bredvid – Detta är insvept i bacon, 1-2 st, beroende på hur mycket du älskar bacon 🙂 Krydda varje bunt med salt och peppar och häll lite olivolja över, för att få dem extra krispiga – Grädda i cirka 200 grader i 20 minuter.
Ps. Jag brukar göra extra av dessa då de alltid äts upp.
Skala löken och halvera dem. Löken skall kokas i balsamvinäger i ca 15 minuter under lock – Vänd dem ett par gånger så de ”kokas på alla sidor”
Hacka valnötter och persilja, mosa parmesanosten och tillsätt den. Blanda alla ingredienser med smör. Om du vill kan du linda bacon runt medaljongerna. I receptet här sätter vi medaljongerna på grillen, de kan också lagas långsamt på pannan. Bryn dem på båda sidor på hög värme. Lägg medaljongerna i en ugnsfast form (kan ev. tajmas så de ligger i samma form som rotfrukterna) och valnötsmassan läggs ovanpå – Stek i ca 10 minuter
Laga en trevlig rätt med en medaljong, 1-2 buntar rotfrukter med bacon samt en rödlök som kokat i balsamvinägern. Servera tillsammans med lite av balsamvinägern som de kokat i, för extra god smak.
Smaklig måltid 🙂