- 400 - 500 g nötkött
- 2 morötter
- 3 selleri
- 1 stor lök
- 4 stora champinjoner
- 1 aubergine
- 5 vitlöksklyftor
- 1 burk skalade tomater
- 1 burk tomatpuré
- 100 g parmesan eller annan ost
- 1 påse Mozzarella
- 3-4 tsk salt
- 2 tsk peppar
- 3 tsk basilika
- 3 tsk timjan
- 3 tsk oregano
- 2 tsk paprikapulver
- 2 st lagerblad
- 1 Bechamelsås
- Grova färska lasagne plattor eller helt vanliga plattor
Lasagne med grönsaker
Vi försöker alltid få så mycket grönskaer i våra rätter som möjligt. Nu har jag skrivit vad jag har använt i min lasagne men alla grönsaker kan användas. Tricket är att riva grönsakerna. Kräsna barn skulle aldrig upptäcka att de får så mycket grönsaker och det smakar även bra. Du får en saftig och samtidigt en stark smak från av grönsakerna.
Börja med att riva alla grönsaker, lägg dem i en gryta där du steker dem i lite olja. Tillsätt sedan köttet och vitlöken i grytan. Stek köttet tills det fått färg. Tillsätt därefter skalade tomater och tomatpuré.
Krydda. Återigen kan man göra som man vill. Jag använder salt, peppar, basilika, timjan, oregano, paprikapulver, lagerblad och 100 g Parmesanost. Tillsätt ca 2 dl vatten och låt det stå och sjuda lite.
Skär auberginen i tunna skivor. Hitta storleken du vill använda. Börja med att täcka botten med kött och lite bechamelsås och ett lager av auberginer och lasagneplattor. Fortsätt så tills du är klar med ett skikt köttfärssås.
Lägg in lasagnen i ugnen i 30 min, på 200 graders värme. Ta sedan ut den och lägg på ett lager mozzarella och aubergineskivor. Ställ den tillbaka i ugnen och titta till den tills ost och aubergine fått färg. Sedan är rätten färdig att serveras.
Servera eventuellt en sallad till rätten. Jag hade några tomater och en gurka som jag skar i tärningar. Jag tillsatte lite fetaost och torr mynta. Lasagnen kan också göras stark med lite cayennepeppar, lite färsk chili eller torkad. Man kan också göra sin egen bechamelsås men det gör jag bara när vi ska ha gäster och det ska vara lite finare.