3-4 personer Portioner ~ 1 timma
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 bunt färsk basilika
  • 4 dl hönsbuljong/fond
  • 1 purjolök
  • 2 morätter
  • 1 selleri
  • 1 fänkål
  • ca 50 g vitkål/kål
  • 15 g smör/1 msk olja.
  • 1/2 paket bladspenat
  • 2 dl crème fraiche 18 %
  • 2 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar
  • ev. lite citronsaft
  • Tillbehör: ris
Opskrift:

Kycklingfilé med crème fraiche-sås

Enkel rätt med ångkokt kyckling och spröda grönsaker. Crème fraichen ger en fin syrlig smak.

Låt buljongen koka i en stor kastrull. Lägg i köttet och ångkoka med lock på, på låg värme i 20 min. Stäng av och låt det dra i 10 min.

Skär upp alla grönsaker. Hacka spenaten och basilikan grovt. Stek de hårda grönsakerna först i en panna (morötter, kål) och därefter selleri, fänkål och purjolök – Stek i ytterligare 2-3 min. Ta upp kycklingen och häll buljongen över grönsakerna och låt sjuda i 4-5 min. Obs! Grönsakerna måste vara lite knapriga.

Tillsätt gräddfil tillsammans med majsstärkelse. Koka upp igen i 2 min. Lägg i spenat, basilika och krydda med salt och peppar och lite citronsaft och lägg kycklingarna i rätten.

Tips: När kycklingen kokat i buljong kan man lägga i vitt vin, men bör vara försiktig med citronsaften då vitt vin också är surt. Nästa gång kommer jag definitivt testa det det med vitt vin.

Kycklingfilé med crème fraiche-sås

Kyckling i grytan

Kycklingfilé

Hackade grönsaker

crème fraiche-sås

Läcker och nyttig kyckling

Ingredienserna kan köpas i närmsta matbutik

 

Print Friendly