- 4 kycklingfiléer
- 1 bunt färsk basilika
- 4 dl hönsbuljong/fond
- 1 purjolök
- 2 morätter
- 1 selleri
- 1 fänkål
- ca 50 g vitkål/kål
- 15 g smör/1 msk olja.
- 1/2 paket bladspenat
- 2 dl crème fraiche 18 %
- 2 tsk majsstärkelse
- salt och peppar
- ev. lite citronsaft
- Tillbehör: ris
Kycklingfilé med crème fraiche-sås
Enkel rätt med ångkokt kyckling och spröda grönsaker. Crème fraichen ger en fin syrlig smak.
Låt buljongen koka i en stor kastrull. Lägg i köttet och ångkoka med lock på, på låg värme i 20 min. Stäng av och låt det dra i 10 min.
Skär upp alla grönsaker. Hacka spenaten och basilikan grovt. Stek de hårda grönsakerna först i en panna (morötter, kål) och därefter selleri, fänkål och purjolök – Stek i ytterligare 2-3 min. Ta upp kycklingen och häll buljongen över grönsakerna och låt sjuda i 4-5 min. Obs! Grönsakerna måste vara lite knapriga.
Tillsätt gräddfil tillsammans med majsstärkelse. Koka upp igen i 2 min. Lägg i spenat, basilika och krydda med salt och peppar och lite citronsaft och lägg kycklingarna i rätten.
Tips: När kycklingen kokat i buljong kan man lägga i vitt vin, men bör vara försiktig med citronsaften då vitt vin också är surt. Nästa gång kommer jag definitivt testa det det med vitt vin.
Ingredienserna kan köpas i närmsta matbutik