- 700 g tärnad lammaxel
- 4 msk rödvinsvinäger eller vitvinsvinäger
- 1 tsk salt eller efter smak
- 4 msk olja
- 1 kanelstång
- 1 tsk kardemummapulver eller kapslar
- 5 nejlikestänger
- 2 stora lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 3 morötter
- 1 stor chili
- 4 tsk ingefärspasta
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk gurkmeja
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 burk krossade tomater
- 2 dl vatten
- 1 tsk Garam Masala
- Färsk koriander för garnering, indiskt bröd och färskt kokt ris som tillbehör
Indisk lammgryta
Lägg köttet i en skål och tillsätt salt och vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger och ställ åt sidan. Värm upp oljan i pannan och tillsätt kanel, kardemumma och nejlika och stek i en minut. Tillsätt lök, morot och chili och stek ytterligare, se till att löken inte bränns. Därefter tillsätter du ingefära, pressat vitlök, spiskummin och gurkmeja och skruva upp värmen och tillsätt sedan tomater och vatten och koka upp.
Lägg köttet i grytan, lägg på locket och koka i cirka 50 minuter på svag värme tills köttet är mört. Smaka av med salt, cayennepeppar och Garam Masala. Jag använde 2 tsk Garam Masala. Rätten är nu klar!
Tips: Vi lät rätten stå i cirka 90 minuter innan vi serverade den. Vi åt rätten tillsammans med ris och bröd. Det var otroligt gott och mört och köttet smakade inte som det lamm som man förväntade sig.
Obs! Vi skulle rekommendera att köttet är färskt, då det smakar bättre. Vi köpte vårt på det lokala slakteriet.