- 4 dl vatten
- 1 1/2 dl naturell yoghurt
- 1 tsk salt
- 50 g jäst
- 2 msk olja
- ca 250 g vetemjöl
- ca 250 g durummjöl
Hemmagjort pitabröd.
Kvällsmaten för ikväll köttbullar med hemmagjort pitabröd och creme fraiche-dressing, så därför bakade vi vårt egna pitabröd.
Rör smeten i vattnet, tillsätt yoghurten saltet därefter. Tillsätt oljan och lite av mjölet, rör noggrant och tillsätt mer och mer mjöl tills du fått till en tuff och klibbig deg.
Märk av själv vad gäller mjölen då du kan behöva lite mindre eller lite mer. Spara lite till bordet då du skall knåda degen. Ställ skålen åt sidan med en kökshandduk över och låt degen jästa mellan 30 min till en timma, beroende på hur mycket tid du har. Forma 8 stora pitabröd på en bakplåt med bakpapper. Vi använde en bakkavel till att rulla degen lite grovt med.
Ställ brödet till att jäsa i ytterligare 15-20 min. Pensla på med ägg och grädda dem i ugnen i 200 grader i ca 20-25 minuter. Vi åt pitabrödet med köttbullar, sallad, fetaost och en hemmagjord creme fraiche-dressing som bestod av 1/2 creme fraiche, 1/2 A 38, massor av gräslök, salt, peppar och 1 tsk vitvinsvinäger. De smakade även gott dagen efter, men då behövde de ännu en omgång i ugnen för att värmas upp.