- 4 dl mjölk
- 50 g jäst
- 2 ägg
- 200 g margarin
- 2 rivna morötter
- 2 dl mulltifrön
- 1 tsk vaniljsocker
- 600 - 700 g vetemjöl
- 1 ägg för pensling
Morotsbullar – Hemmagjorda med frön
Börja med att smälta margarinet i en gryta. Under tiden häller du mjölk i en skål och rör ut jästen i mjölken.
Tillsätt det smäla och varma margarinet och vispa lätt. Därefter tillsätter du äggen och vispar ytterligare. Därefter tillsätter du riven morot, frön och vaniljsocker.
Tillsätt mjöl gradvis tills du har rätt konsistens, gärna en klibbig konsistens. Det skall alltså gärna klistras fast på fingrarna.
Låt degen jäsa mellan 30 min – 1 timma.
Forma bullarna till önskad storlek. Lägg dem på en bred panna med bakpapper och låt jäsa i ytterligare 20 min. Pensla på med ägg och grädda i ugnen i 20 min på 200 grader. Vi fick bullarna till frukost och de var superläckra. Man kan byta ut vaniljsockret mot 1 tsk salt så blir det lite mer en grov lunchbulle.
Om du skulle vilja ha bullarna lite grövre kan du välja att använda mindre vetemjöl, men använd då durumvetemjöl eller rågmjöl. Jag har även provat att lägga till lite frön på bullarna innan de sätts in i ugnen. Nästa gång vill jag prova att baka chokladbullar 🙂