- 200 g. Blandad sabzi - Torkad eller konserverad
- 1000 g Lammkött (liten köttbit)
- 200 g. Röda kidneybönor (torkade)
- 2 st lök
- 5 st. Torkade lime
- 3 msk olja
- Salt (efter smak)
- Peppar (efter smak)
- Gurkmeja (efter smak)
Ghormeh Sabzi – Traditionell persisk rätt
Tillagning:
Löken finhackas och steks i olja. Därefter tillsätts salt, peppar och gurkmeja. När du skärt upp lamm i småbitar, lägger du de i stekpannan. När du brynt köttet, tillsätter du 1,5 l vatten tillsammans med bönerna och torkat lime. (För bäst resultat är det viktigt att du lägger bönorna i blöt i minimum 8 timmar innan du lagar rätten). Låt sjuda på låg värme i 1 timma.
Tillsätt sabzi (en påse sabzi innehåller massa torkade grönsaker) och du sänker värmer och låter den stå i 20 minuter. Om du väljer att använda torkad sabzi skall rätten stå i 45 minuter. Rätter är nu redo att ätas och bör serveras med ris.
Eftersom Ghormeh Sabzi är en persisk rätt finns inte sabzi att köpa i vanliga butiker utan endast i specialbutiker.