- ca 500 g vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 50 g jäst
- 100 g margarin
- 1 ägg
- 50 g socker
- 1 tsk salt
- ½ - 1 tsk kardemumma
- ev. russin
Om du gillar bullar, bör du prova dessa läckra födelsedagsbullar.
Smula jästen i en skål och strö 1 tsk salt. Rör om i jästen och saltet löser snabbt upp jästen.
Värm mjölken tills den är handvarm. Det är viktigt att mjölken inte blir varmare än så när den hälls över hästen, då den minskar jäsningen och gör bullarna tunga. När mjölken fått en härdad form, smälter du margarinet och samma regler gäller för margarinet. Tillsätt de övriga ingredienserna och knåda degen väl.
Ju mer du knådar degen, ju luftigare blir bullarna.
Låt degen jäsa, övertäckt och varm i ca 20 min, till två gånger sin storlek. När degen har jäst, slår du den samman och kavlar ut den till en korv. Dela degen i 20 lika stora bitar och forma dem till bullar. Sätt bullarna på en bakplåt och låt dem jäsa täckta och varma i ca 30-40 min. Pensla bullarna med äggvita eller mjölk.
Bullarna skall gräddas i ca 10-20 min på mittersta hyllan i en förvärmd ugn, i 225 grader. Om det är varmluft skall de gräddas i 200 grader.
Garnera ev. med glasyr. De är även supergoda med smör eller utan någonting alls