6-8 Portioner ~ 45 minuter
  • ca 250 g torkade kikärter
  • 1 stor bunt persilja
  • 1 bunt koriander
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 stora lökar
  • 4 ägg
  • 6 msk ströbröd
  • 3 msk citronsaft
  • 1/2 tsk chili
  • 4 tsk falafelkrydda
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • olja till stekning (rasp eller solrosolja)
Opskrift:
En härlig delikatess från det arabiska köket

Jag har alltid velat göra falafel. Nu tog jag äntligen tag i det och det var faktiskt rätt så enkelt. Man bör dock planera det lite innan då kikärterna skall ligga i blöt över natten. Det står också på baksidan av förpackningen – Sätts i blöt i kallt vatten i ca 24 timmar.

Falafel, en härlig delikatess från det arabiska köket

Blöta kikärter

Jag lägger mina i blöt mindre än 24 timmar, men de var bra, man skall kunna krossa dem med fingrarna. Så skall alla ingredienser blandas. Min mixer e liten så jag gjorde det i flera omgångar och rörde samman allt med kryddor och smakade av.

Den färdiga falafelfärsen

Den färdiga falafelfärsen

Försök att forma en falafel och se om det håller ihop och gör den inte det kan du tillsätta en matsked ströbröd. Häll olja i e kastrull, jag använde en medelstor kastrull och ca 1/2 l olja, kanske lite mer. Oljan skall vara bra varm. Jag hade i ca 4 falafel åt gången. Håll ett gott öga  på dem då det går ganska snabbt. Jag fick tag i en falafelform som jag köpte för 30 kr. Man kan även använda matsked.

Stekning av falafel

Stekning

Färdiga falafel

Färdiga

Ät falafeln med bröd, sallat fetaost och tzatziki. Nästa gång vill jag prova receptet med gröna bönor.

Print Friendly