6 Portioner ~ 40 minuter
  • 1 kg Jordärtskocker
  • 60 g smör
  • 2 l hönsbuljong
  • 2,5 dl vispgrädde
  • Salt och peppar
  • 250 g bacon
  • 2 st Toastbröd
  • 1.5 dl Olivolja
  • 3 schalottenlök
Opskrift:

Krämig jordärtskockssoppa med krispig bacon och brödkrutonger

Krämig jordärtskockssoppa med krispig bacon och brödkrutonger – En rätt dina gäster sent kommer glömma.

Börja med att hacka jordärtskockorna i lika stora bitar.
Schalottenlök hackas i grova bitar och steks i en kastrull med smör.
När de är klara i färgen tillförs de hackade jordärtskockorna i kastrullen med hönsbuljong.

Medan de kokar, skär upp toastbrödet i små fyrkanter.
Värm upp en stekpanna och tillsätt olivolja och rikligt med salt. Kontrollera att du har medelvärme på, så den inte är för hög och bränner maten. (det har skett förr) 🙂
När de är bruna och spröda är de klara.

Stek därefter bacon på en stekpanna tills de är spröda att de kan brytas. Det är nu du har krispig bacon.

Tillbaka till kastrullen… jordärtskockorna skall vara mjuka, känn efter med en galler. Beroende på hur bra kastrull och spis du använder, snackar vi om ca 20-25 min tid.

Häll soppan i en mixer och kör på tills den fått en mjuk konsistens. Smaka därefter av med salt och peppar.

Soppan är klar! Servera på en fin tallrik, strö på med bacon och tillsätt lite brödkrutonger. Garnera med lite persilja.

Jag tycker att krämig jordärtskockssoppa passar fint som förrätt eller också som huvudrätt.

Krämig jordärtskockssoppa med krispig bacon och brödkrutonger

Krämig jordärtskock

 

Print Friendly