- 100 g vit choklad
- 100 g mörk choklad (70% kakao)
- 1 dl svald kaffe (Starkt)
- 2 pastöriserade äggulor
- ½ l vispgrädde
- 30 g mandlar
- 10 g smör
- 1 apelsin
Detta recept kan både användas till att göra ren chokladmousse eller min favorit vilken är en blandning bestående av både ljus och mörk choklad. Jag tycker att det ger denna dessert en extra piff och flott ser det absolut ut.
Jag använder alltid Lindt 70% chokolad, som man kan hitta i de flesta livsmedelsbutikerna.
Nästa steg bör upprepas för varje smak du önskar ha i din chokladmousse. Så kom håg att använda ½ av angiven mängd så det räcker till de två sorterna.
Smält chokladen i ett vattenbad, man kan med fördel hacka den eller dela den i min så att den smälter fortare. Chokladen kallnar även fortare om om du håller en låg temperatur.
Ta bort skålen från vattenbadet och vispa kaffe och äggulor i chokladen. Var uppmärksam på att 1 dl kaffe (beroende på styrkan) kan vara för mycket, så försök att provsmaka. Vispa grädden stel medan chokladmassan svalnar, när massan är helt sval, tillsätts den styva grädden med massan.
Därefter häller du upp det i portionsglas/skålar och låt svalna ytterligare.
När det skall serveras skall mandlarna sköljas och skalas och därefter stekas på en panna med smör. När de fått en gyllenbrun färg hackar du dem och strör över chokladmoussen.
Tillsätt några apelsinskivor och servera.
Jag hoppas att du kommer att njuta av denna chokladmousse med vit och mörk choklad. Känner du till andra läckra sätt att göra denna dessert, så släng gärna en kommentar.