- 300 g blomkål
- 1 l vatten
- ½ tsk salt
- 150 g skinka
- 90 g vetemjöl.
- 3 dl mjölk
- 10 g smör
- 4 äggulor
- Salt / Peppar
- 4 äggvitor
- 1½ msk. ströbröd
Blomkålsgratäng
Blomkålsgratäng – En rätt för dem, som även inte är stort fan av blomkål.
Plocka isär blomkålen till små blomkålsbuketter. Lägg dem i kokande vatten och tillsätt ca ½ tsk salt.
När jag lagar denna rätt brukar jag alltid strimla skinka.
Häll mjöl och ½ dl mjölk i en kastrull, som är tjockbottnad så att maten inte bränns. Vispa jämnt och tillsätt resten av mjölken och smöret och koka upp under omrörning.
Koka ihop blandningen. Ta grytan från värmen och låt degen svalna något. Rör i äggulorna en i taget och kom ihåg att röra om väl emellanåt. Tillsätt salt igen, paprika, skinka och blomkålsbuketterna.
Vispa nu mycket hårt och vänd halva degen med en degskrapa. Slutligen tillsätter du försiktigt de sista äggvitorna, så att massan inte förlorar allt för mycket luft. Degen skall läggas i en smord form som du ev. kan hälla ströbröd i så att det inte fastnar.
Sätts i ugnen, i ca 1 timma på 175 grader.