6-8 personer Portioner ~ 1 timma 30 minuter
  • Oxfilé 1000 gr.
  • Färsk rosmarin
  • Smör
  • 500 gram vetemjöl
  • 250 gram salt
  • 3 ägg
  • Äggula (pensling)
  • Smör
Opskrift:

Oxfilé i saltdeg – En smak du aldrig kommer att glömma!

Det var dags att testa på något nytt hemma i vårt kök så vi snubblade på detta recept.

Om du bara tittar på bilderna, kan det verka lite förvirrande, men det är faktiskt väldigt enkelt, men det tar lite tid 🙂
Men låt oss sätta igång, vi är hungriga.

Tillagning:

Vi börjar med att förvärma ugnen till 160 grader. Ta din stek och försök skära bort en del av fettet. Skär därefter djupa hål i köttet med en vass kniv och stick rosmarinkvistar in i hålen. Gör gärna många hål. Därefter snörar du samman köttbiten (som med rostbiff) krydda med salt och peppar och stek kraftigt runt hela, men stek den inte torr. Hellre att den är lite röd än genomstekt.

kalvefilet med rosmarin

oxfilé med rosmarin

Kalvefilet er snøret op

oxfilén är ihopsnörad

stegt kalvefilet

stekt oxfilé

Nu skall du göra själva degen till köttet. Ta fram en skål och blanda i mjöl, salt och ägg. Knåda väl ingredienserna till en degklump. Tillsätt lite vatten om det fortfarande är torrt.  Fördela ca. 1/3 av degen ut på bakpappret så det den är en aning större än själva steaken och lägg steaken ovanpå degen.

Steaken på degen

Steaken på degen

Rulla ut resten av degen så den är ca dubbelt så stor som steaken och rulla den runt. Tryck sedan på degen hela vägen runt och pensla med ägg. Ställ in i ugnen i ca 20 min och ut och låt stå coh vila i ca 30 min.

Klar till ugnen

Klar till ugnen

Steaken är nu färdig

Steaken är nu färdig

Skär upp degen på toppen och värm den i ca 5 min i ugnen på 235 grader. Nu kan den serveras!

Ps. Vill inte rekommendera dig att äta bröder, det är väldigt saltat 🙂

 

Print Friendly